Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Παρουσίαση

''ECOMOBILITY 2012-2013''
Με επίκεντρο τις Πράσινες Μεταφορές και τον σεβασμό στην ελευθερία μετακίνησης των πολιτών, ξεκινούν στις αρχές του Φεβρουαρίου για δέκατη συνεχόμενη χρονιά οι παρουσιάσεις των προτάσεων ομάδων μαθητών Γυμνασίων από 30 πόλεις της χώρας.


Οι παρουσιάσεις, που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της Εκστρατείας Ecomobility που διοργανώνει το ECOCITY, διοργανώνονται από τους Δήμους που συνεργάζονται στον προσανατολισμό βελτίωσης των συνθηκών μετακίνησης και των συνηθειών κυκλοφορίας των κατοίκων από τις πόλεις τους. 

Με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται», οι ομάδες μαθητών μελέτησαν τα προβλήματα που δυσκολεύουν την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις στη διάρκεια των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται από πόλη σε πόλη μέχρι τα μέσα Μαρτίου. 

Με τις εργασίες τους πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις που προκαλούν η ρύπανση του αέρα των πόλεων, η κατάληψη των πεζοδρομίων και η έλλειψη πεζόδρομων, η επένδυση στους τρεις πυλώνες των Πράσινων Μεταφορών και σε οικολογικούς τρόπους μετακίνησης. Παράλληλα καλούνται να τρόπους ανάδειξη επιλογών μετακίνησης όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Οι πόλεις που θα μπήκαν στο μικροσκόπιο των μαθητών και θα εξεταστεί το επίπεδο εφαρμογής της Οικολογικής Μετακίνησης είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, το Μαρούσι, η Λευκάδα, το Περιστέρι, ο Βύρωνας, το Άργος, η Καισαριανή, η Καλαμαριά, η Θέρμη, οι Φαρές, ο Ταύρος, η Νίκαια, η Νέα Σμύρνη, η Πολίχνη, η Νεάπολη-Συκεών, οι Αχαρνές, ο Αγ. Δημήτριος, το Ωραιόκαστρο, η Κατερίνη, η Ιεράπετρα κ.ά. 

Φέτος το ξεκίνημα θα γίνει από το Μαρούσι, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στις 18.00 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο ΔΑΪΣ και θα ακολουθήσει την επομένη το Περιστέρι. 

Η είσοδος είναι σε όλες τις εκδηλώσεις σε κάθε πόλη ελεύθερη για τους πολίτες, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τις προτάσεις των μαθητών και να συμμετέχουν στον διάλογο που θα ακολουθήσει. 

Η Εκστρατεία Ecomobility 2012-13 διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ECOCITY με τη συμμετοχή και συστράτευση σημαντικών επιστημονικών ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων. Είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Μακεδονίας & Θράκης και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Tο πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε κάθε πόλη εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ειδικό δικτυακό τόπο της εκστρατείας, στη διεύθυνση         εδώ .

Πηγές: www.ecomobility.gr και in.gr