Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

''Η ζωή του κυρίου Δεντρούλη''

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Πρόκειται για μια ψηφιακή παράσταση με εντυπωσιακά γραφικά που μετατρέπουν τον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου άλλοτε σε λιβάδι κι άλλοτε σε κορμό δένδρου και κάνουν την πρώτη μας εκπαιδευτική γνωριμία με τη ζωή των δέντρων μια ευχάριστη ψυχαγωγική εμπειρία. 


Λίγα λόγια για την παράσταση

Η Δανάη Πασχαλίτσα και ο Λάμπης Πυγολαμπίδας είναι δυο μικρά πειραχτήρια, τα οποία ανήκουν σε μια τάξη εντόμων, που οι ειδικοί επιστήμονες, ονομάζουν Κολεόπτερα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι φοιτούν στη Διάσημη «Σχολή Πεφωτισμένων Κολεοπτέρων», μια σχολή που φροντίζει να λάμπει… όχι μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα τους.

Κι όταν από τη Σχολή τους ανατίθεται να μελετήσουν τη Ζωή των Δέντρων, ξεχύνονται στο λιβάδι και αναλαμβάνοντας τον ρόλο δημοσιογράφων-ερευνητών, μας ταξιδεύουν έως τον κύριο Δεντρούλη, το υπέροχο δέντρο της… περιοχής, για να τον γνωρίσουμε από μέσα και απ’ έξω αναλαμβάνοντας να μας ξεναγήσουν σε κάθε σημαντικό τμήμα του δέντρου και να μας εξηγήσουν την χρησιμότητά του για να καταλάβουμε γιατί τα δέντρα είναι τόσο σημαντικά για την ύπαρξη όλων μας.

Με τρόπο απλό και διασκεδαστικό, που όμως δεν στερείται την επιστημονικής ορθότητας, περιγράφουν πώς τα δέντρα μεγαλώνουν, πώς τρέφονται και κυρίως πώς προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά για τη ζωή όλων μας: το οξυγόνο και τη γλυκόζη.

Έτσι, θα επισκεφθούμε αρχικά τις ρίζες -τις άγκυρες του δέντρου- που το κρατούν δεμένο σταθερά στο χώμα. Θα δούμε πώς απορροφούν νερό και μεταλλικά στοιχεία. Από εκεί θα ταξιδέψουμε με τους ειδικούς σωλήνες, που μεταφέρουν το νερό ως τα φύλλα. Έτσι θα συνειδητοποιήσουμε ότι το νερό ρέει συνεχώς και αντίθετα από τη βαρύτητα από κάτω προς τα πάνω!

Από τις ρίζες θα ανέβουμε ψηλότερα ως τα φύλλα, για να μάθουμε περισσότερα για μία από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις της φύσης… για τη σημαντικότερη βιοχημική διαδικασία στον πλανήτη… ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ, που βοηθά τα φυτά (και άρα και τον κύριο Δεντρούλη) να φτιάξουν γλυκόζη, δηλαδή τροφή, όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για όλους εμάς!

Και επειδή η Δανάη Πασχαλίτσα και ο Λάμπης Πυγολαμπίδας δεν αρκούνται στους εντυπωσιακούς χαρακτηρισμούς και τους υπερθετικούς βαθμούς των επιθέτων… θα μπουν βαθιά μέσα στο φύλλο, θα τρυπώσουν ως τους χλωροπλάστες και από εκεί στη χλωροφύλλη, για να μας μάθουν τα υλικά που χρειάζονται τα φυτά για να φωτοσυνθέσουν: νερό από το έδαφος, διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και φως από τον ήλιο. Και βέβαια δεν θα ξεχάσουν να μας αποκαλύψουν και την ευχάριστη παρενέργεια αυτής της μαγειρικής: το Οξυγόνο, που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα!

Το ευχάριστο αυτό ταξίδι στην καρδιά των φυτών και των δέντρων έχει ως στόχο να κατανοήσουμε ότι όλοι όσοι ζούμε στην φύση αποτελούμε μια αλυσίδα. Κι ότι χωρίς τα φυτά η ζωή στη Γη θα ήταν πολύ διαφορετική.

Η παράσταση φιλοδοξεί επίσης να υπενθυμίσει σε όλους ότι τα πράσινα φυτά, είναι απολύτως απαραίτητα για την ύπαρξή μας! Κάθε ανάσα που παίρνουμε και κάθε μόριο γλυκόζης που τρώμε τα χρωστάμε σ΄ αυτά. Γι΄ αυτό και πρέπει να προστατεύουμε τους πράσινους φίλους μας.
Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί!

Έτσι, θα απολαμβάνουμε τον πλανήτη μας και τα πολλά θαύματα που μας προσφέρει!

Συντελεστές της παράστασης

Την σκηνοθεσία της Ελληνικής διασκευής έχει πραγματοποιήσει η Μαρία Ζερβού, ενώ τις φωνές τους χαρίζουν στους ήρωες οι ηθοποιοί Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σία Κοσκινά, Μίνα Αδαμάκη, Χρήστος Θάνος και Μάνος Καρατζογιάννης. Την επιστημονική επιμέλεια του κειμένου έχει κάνει η Κατερίνα Τσικαλάκη. Διασκευή σεναρίου στα Ελληνικά: Εύη Γαρδίκη, Νίκος Θωμαΐδης.

 
Σημειώνεται ότι η παράσταση «Η Ζωή του κυρίου Δεντρούλη» έχει ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 με τιμή εισιτηρίου 6 Ευρώ για τους ενήλικες και 4 Ευρώ για τα παιδιά. Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία.

 Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ