Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Γιορτάζοντας το Θερινό Ηλιοστάσιο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ
"Γιορτάζοντας το Θερινό Ηλιοστάσιο" Ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 το Ίδρυμα Ευγενίδου, γιορτάζει την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και προσκαλεί το κοινό σε μια σειρά εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο.

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο υποδέχεται του φίλους του με την ψηφιακή παράσταση: «Κοράλλια, χρώματα και μουσική», ενώ η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας παρουσιάζει σε Α´ Προβολή το ντοκιμαντέρ «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης». Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μερικά από τα διάσημα πειράματα του Γαλιλαίου σε επιδείξεις πειραμάτων, που θα πραγματοποιεί η επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης.


Το Πλανητάριο θα πραγματοποιήσει τέσσερεις παραστάσεις στις: 18:30, 19:30, 20:30 και 21:30, ενώ η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας θα πραγματοποιήσει δύο προβολές στις 19:00 και 20:00.  Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 17:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος  Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας (δύο ημέρες πριν την εκδήλωση), με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr.

Nέο Ψηφιακό Πλανητάριο:
«Κοράλλια, Χρώματα και Μουσική»

Ένα απίστευτο μουσικό ταξίδι (χωρίς αφήγηση) στον μυστηριώδη κόσμο των κοραλλιογενών υφάλων και της σπάνιας θαλάσσιας ζωής τους, μιας ζωής που περιλαμβάνει βιοφωσφορίζοντα, αλλά και πολλά άλλα σπάνια θαλάσσια πλάσματα που θα μας αφήσουν με το στόμα ανοικτό.  Η δημιουργός της παράστασης Lynette Wallworth μας προτείνει να βουτήξουμε εικονικά και να ανακαλύψουμε την πολυσύνθετη κοινότητα που κατοικεί στους ωκεανούς και απειλείται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, η παράσταση παρουσιάζει τους αξιοσημείωτους μηχανισμούς επιβίωσης που αναπτύσσει η κοινότητα των κοραλλιογενών υφάλων για να επιβιώσει.

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας:
«Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης»

Ο Γαλιλαίος αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της επιστήμης. Το Ίδρυμα Ευγενίδου αποδίδει τον δικό του φόρο τιμής στον σπουδαίο μαθηματικό και αστρονόμο με τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης». Το ντοκιμαντέρ θα έχετε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσετε σε Α΄ Προβολή παράλληλα με άλλες ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, στον χώρο της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει τα πειράματα που πραγματοποίησε ο Γαλιλαίος, με τα οποία σφράγισε το όνομά του στην αιωνιότητα! Στον ίδιο χώρο θα γίνει παρουσίαση του ηλεκτρονικού βιβλίου, που ετοίμασε ομάδα ιστορικών και επιστημόνων του Ιδρύματος Ευγενίδου σχετικά με τη ζωή και το έργο του Γαλιλαίου.


19:00, 20:00, Α΄ Προβολή του ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Ευγενίδου «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης»
(Αμφιθέατρο Ιδρύματος Ευγενίδου)

Το ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Γαλιλαίου. Διαμάχες, ίντριγκες, πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες συνθέτουν ένα ιδιόμορφο αμάλγαμα στην Τοσκάνη και στη Ρώμη του 17ου αιώνα. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον άνθρωπο που μετακίνησε τη Γη απ΄ τη θέση της, συνέτριψε για πάντα τις κρυστάλλινες σφαίρες του Αριστοτέλη, καταδικάστηκε από την Καθολική Εκκλησία και στο τέλος δικαιώθηκε! Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο καθηγητής του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε ένα σύντομο βίντεο για το ντοκιμαντέρΓαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης (teaser)

19:50, 20:50 Επίδειξη πειραμάτων: «Τα πειράματα που άλλαξαν την Επιστήμη»
(2ος όροφος Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας)

Τα πειράματα έχουν συνδεθεί με την ίδια την επιστήμη. Αυτό δεν θα συνέβαινε αν δεν είχε προηγηθεί ο Γαλιλαίος. Στις επιδείξεις που θα πραγματοποιηθούν θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μερικά από τα πιο διάσημα πειράματα που έκανε ο Γαλιλαίος! Πώς συνέλαβε και διατύπωσε την αρχή της ελεύθερης πτώσης;  Ποια ήταν η σημασία των πειραμάτων του σχετικά με την άνωση και πώς αντιμετώπισε τα επιχειρήματα των αντιπάλων του; Πώς με το τηλεσκόπιό του άνοιξε ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν;

19:00, 19:30, 20:00 Παρουσίαση Ηλεκτρονικού βιβλίου 
για τη ζωή και το έργο του Γαλιλαίου
(Ισόγειο Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας)

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για το ηλεκτρονικό βιβλίο, που δημιούργησε η ομάδα ιστορικών και επιστημόνων του Ιδρύματος Ευγενίδου. Το ηλεκτρονικό αυτό βιβλίο περιέχει μια πιο ολοκληρωμένη και λεπτομερή εικόνα του Γαλιλαίου και της εποχής στην οποία έζησε. Η πρόσβαση στο βιβλίο αυτό θα είναι ελεύθερη μέσω διαδικτύου σε μαθητές και καθηγητές αλλά και στο κοινό.
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Παλ. Φάληρο
(Είσοδος από Πεντέλης 11)


Πηγή : http://www.eugenfound.edu.gr