Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Παιδικό Πανεπιστήμιο στο Ίδρυμα ARTos - Κύπρος

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Το Παιδικό Πανεπιστήμιο στο Ίδρυμα ARTos επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι με ένα συναρπαστικό εργαστήριο δύο εβδομάδων, με τίτλο «BRAVE NEW WORLD: Ένας οδηγός επιβίωσης, δημιουργικής καινοτομίας και ευτυχίας», το οποίο προέκυψε σαν αντίδραση στις πρόσφατες εξελίξεις, αφού τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τα παιδιά να αναπτύξουν δημιουργική και κριτική σκέψη και να τους παρέχουμε πολύτιμες γνώσεις και έμπνευση. Το Παιδικό Πανεπιστήμιο στο ίδρυμα ARTos είναι ένα εργαστήρι μη-τυπικής εκπαίδευσης το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-11 χρονών και το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου 2013.

Αυτό το καλοκαιρινό εργαστήρι αποτελείται από πολυάριθμες δημιουργικές δραστηριότητες, από επιστημονικά πειράματα και παλαιοντολογία, μουσική και θέατρο, μέχρι κηπουρική, μαγειρική παιδικό γιόγκα και γιόκα γέλιου, από επαγγελματίες στους αντίστοιχους τομείς.

Ο στόχος του Παιδικού Πανεπιστημίου BRAVE NEW WORLD: Ένας οδηγός επιβίωσης, δημιουργικής καινοτομίας και ευτυχίας» είναι να βοηθήσει τους νεαρούς συμμετέχοντες να μάθουν να εφεύρουν εκ νέου και να επανασχεδιάζουν, να γίνουν δημιουργικοί με την πόλη τους και να μεταμορφώσουν δημόσιους χώρους. Το εργαστήρι στοχεύει να ενθαρρύνει τα παιδιά να γίνουν πολίτες (citi-zens) με κοινωνική συνείδηση, δημιουργικά και καινοτόμα μυαλά και να είναι ελεύθεροι στοχαστές.

«Όταν αναγκάζουμε το μυαλό να λειτουργεί σε δεδομένα πλαίσια, να δεσμεύεται από συγκεκριμένους κανόνες, είναι πολύ δύσκολο να κάνει το δημιουργικό άλμα, να προβεί σε συνδυασμούς που ανοίγουν νέους ορίζοντες.
Μάλλον θα πρέπει να καλλιεργούμε στα παιδιά τα στοιχεία εκείνα που μας καθιστούν ανθρώπους. Και αυτά δεν είναι τόσο η μνήμη όσο η πρωτοτυπία και η εφευρετικότητα, όχι τόσο η ταχύτητα όσο η φαντασία, όχι τόσο το προκαθορισμένο όσο το απρόοπτο, όχι τόσο η τετράγωνη λογική όσο το δημιουργικό παράλογο. Αυτό που χαρακτηρίζει άλλωστε τις δημιουργικές ιδιοφυίες δεν είναι οι γνώσεις, ούτε η μνήμη ούτε η εξειδίκευση. Είναι μεταξύ άλλων, το παιχνίδι και η δυνατότητα συσχετισμού στοιχείων από πολλά διαφορετικά γνωστικά πεδία.»
Ευγένιος Τριβιζάς

Το Παιδικό Πανεπιστήμιο είναι ένα εργαστήρι για περίεργα και χαρισματικά παιδιά, το οποίο πραγματοποιείται στο Ίδρυμα ARTos από το 2005, με μεγάλη επιτυχία. Κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι, εκπαιδευτές και επαγγελματίες από διαφορετικούς τομείς όλων των τεχνών και των επιστημών αλλά και της φιλοσοφίας, δημιουργούν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου τους (το δημιουργικό και το λογικό) ούτως ώστε μέσα από την δημιουργική έκφραση, την επιστημονική γνώση αλλά και την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης τους να μπορούν να οραματίζονται και να υλοποιούν τα όνειρα τους. Πολίτες του αύριο με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να επικοινωνούν, να συνυπάρχουν αρμονικά και να μπορούν να φτιάξουν ένα κόσμο που να παίρνει την ανθρωπότητα ένα βήμα πάρα πέρα.

25 Ιουνίου - 5 Ιουλίου 2013 08:00 – 13:00* στο Ίδρυμα ARTos

*Τα παιδιά μπορούν να βρίσκονται στο ARTos από τις 7:30 μέχρι τις 14:30 και να απασχολούνται δημιουργικά με τους εκπαιδευτές.

Κόστος συμμετοχής:
Εβδομάδα 1: 25 – 28 Ιουνίου €120 (για αδερφάκια €90)
Εβδομάδα 2: 1 – 5 Ιουλίου €150 (για αδερφάκια €120)

Πολιτιστικό και Ερευνητικό ίδρυμα ARTos
Λεωφόρος Αγίων Ομολογητών 64 
Λευκωσία, Λευκωσία 1080, Κύπρος
Για εγγραφές: 99611159 και 22445455


Πηγή : http://www.artosfoundation.org