Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Το Θέατρο ξανα-πηγαίνει στο Σχολείο

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
28-29/09/2013 
Το Θέατρο ξανα-πηγαίνει στο Σχολείο
Η συνέχεια της συνεργασίας του Φεστιβάλ των ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ 
με το Ελληνικό Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νέους (ΕΚΠΘΝ – Ελληνική Assitej)


ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ:
«ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΑ-ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»
28-29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 
Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στα εργαστήρια και στα σεμινάρια 
λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων. 




Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε μόνο τις εκδηλώσεις/δράσεις/εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά. Για περισότερες πληροφορίες και ολόκληρο το πρόγραμμα δράσεων θα πρέπει να επισκεφθείτε το σύνδεσμο  aisxylia.gr

ΣΑΒΒΑΤΟ
  • 10:30μ.μ. – 11:30μ.μ.:
Εργαστήρι Δημιουργικής Κίνησης για παιδιά 3 – 6 ετών: «Τα χρώματα σε κίνηση …» (ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ) (Ομάδα μέχρι 20 άτομα)
Εμψυχώτρια: Μάτα Μάρρα, χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα δημιουργικής Κίνησης & Σύγχρονου Χορού
Το φωτεινό κίτρινο αν ήταν κίνηση θα ήταν φωτεινή σαν ήλιος! Το δροσερό πράσινο αν ήταν κίνηση θα ήταν δροσερή σαν βλαστός που μέσα του κυλάει το νερό! Το σκοτεινό μαύρο αν ήταν κίνηση θα ήταν μυστηριώδης όπως η νύχτα! Ας αφήσουμε τα χρώματα να οδηγήσουν το σώμα μας σε ότι δυναμικές, σχήματα, κινήσεις, μπορούμε να φανταστούμε!
Θα είναι αφιέρωμα στα χρώματα!!!
Ο βιωματικός χαρακτήρας του Εργαστηρίου επιβάλλει άνετα ρούχα και παπούτσια.
  • 12:15μ.μ. – 1:45μ.μ.
Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά 7-10 ετών: - «Το καλό και το κακό κάνουνε παρέα» ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΒΟΥΡΕΣ (Ομάδα μέχρι 15 άτομα)
Εμψυχώτριες: Δόμνα Ζαφειροπούλου, ηθοποιός
Μαρία Λαμπράκη, ηθοποιός
Τα παιδιά μέσα από ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού ορίζουν από την αρχή τις έννοιες των θετικών και των αρνητικών ηρώων στο θέατρο και βρίσκουν τα σημεία συνάντησής τους και σύγκρουσης.
Πώς ο χώρος , οι ήχοι , η φωνή , το σώμα , οι σχέσεις με τους άλλους, ο τρόπος που εκφέρεται ο λόγος , ο ρυθμός, κάνουν πιο καθαρά τα στοιχεία των ηρώων και πως αυτοί οι χαρακτήρες επιδρούν στην καθημερινότητα των παιδιών στο σχολείο.
  • 5:15μ.μ. – 7:15μ.μ.:
Παρουσίαση παράστασης σε ομάδα παιδιών και εκπαιδευτικών & συζήτηση στο τέλος με τους εκπαιδευτικούς– «Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι» της Μαρίας Παπαλέξη (ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ)

Μια φορά κι έναν καιρό, ήρθε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, όμορφο και χαριτωμένο. Την τρίτη νύχτα από τη γέννησή του, μπήκαν αθόρυβα στο δωμάτιο του μωρού οι τρεις Μοίρες...
Στάθηκαν πάνω απ’ την κούνια του κι άρχισαν να λένε τα γραμμένα του. Πρώτη μίλησε η μεγαλύτερη, η Κλωθώ, που γνέθει το νήμα της ζωής μας: «Αυτό το κορίτσι θα έχει μυαλό που πατά στη γη και φαντασία που αγγίζει τον ουρανό. Θα μάθει την τέχνη του αργαλειού και θα υφαίνει τόσο όμορφα, όσο η Άνοιξη όταν στρώνει το χώμα λουλούδια».
Έπειτα, μίλησε η μικρότερη, η Άτροπος: «Θα ζήσει πολλά χρόνια», είπε μόνο. Δεν της αρέσουν, βλέπετε, οι πολλές κουβέντες. 
Κι ύστερα μίλησε η μεσαία, η Λάχεση, που αποφασίζει τι θα λάχει στον καθένα μας: «Τα παιδικά της χρόνια θα κυλήσουν χαρούμενα. Τα νιάτα της θ’ ανθίσουν σαν τριαντάφυλλα. Θα παντρευτεί έναν πλούσιο νέο που θα την αγαπά. Θα τον ακολουθήσει στα ξένα. Αλλά»… Ποτέ δεν είναι καλό όταν η Λάχεση λέει «αλλά». «…Αλλά λίγο καιρό μετά το γάμο τους, ο άντρας της θα χάσει όλη του την περιουσία και θα ζήσουν στη φτώχεια»!
Και μ’ αυτά τα λόγια, αέρας έγιναν οι Μοίρες και χάθηκαν…
Με στημόνι αρχαίους ελληνικούς μύθους και λαϊκές αφηγήσεις... 
...με υφάδι παραδοσιακά τραγούδια του αργαλειού, νανουρίσματα και παιχνιδοτράγουδα...
...το Θέατρο του παπουτσιού υφαίνει επί σκηνής την ιστορία της Ρηνιώς, μιας νεαρής υφάντρας...

Τα παιδιά παίζουν, διασκεδάζουν και γνωρίζουν με πρωτότυπο τρόπο την υφαντική τέχνη! 
  • 5:15 μ.μ. – 7:45μ.μ.:
Εργαστήριο για εφήβους 13-18 ετών «Κοινωνικά status» -ΠΕΣΥΘ (Ομάδα μέχρι 20 άτομα)
Εμψυχώτρια: Ηλέκτρα Μήτσουρα, Θεατρολόγος/Εκπαιδευτικός
Στο σεμινάριο θα υπάρχουν τρία στάδια-φάσεις ανάπτυξης:
I. Γνωριμία των συμμετεχόντων με παιχνίδια (σωματικά, λεκτικά, νοητικά)
II. Ανάπτυξη-ανάλυση-βιωματική αποτύπωση της κοινωνικής πυραμίδας και των κοινωνικών status της κοινωνίας μας, μέσω παιχνιδιών και τεχνικών αναπαράστασης.
III. Δημιουργική ανασύνθεση των σκηνών που θα προκύψουν.
Ο βιωματικός χαρακτήρας του Εργαστηρίου επιβάλλει άνετα ρούχα και παπούτσια.




ΚΥΡΙΑΚΗ
  • 10:30π.μ. – 1:40π.μ.:
Παράσταση «Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση» από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Συζήτηση – Συμμετοχή ομάδας μαθητών Λυκείου
Οι συντελεστές:
Σκηνοθεσία - Εμψύχωση: Νίκος Γκόβας
Αρχικό Σενάριο-Επινόηση: Χριστίνα Μουρατίδου, Γιάννα Πιτούλη, Μαρία Λούρου
Προσαρμογή σεναρίου: όλοι όσοι έχουν πάρει μέρος
Θεατροπαιδαγωγοί-ηθοποιοί: Αποστολόπουλος Δημήτρης, Ιωάννου Ειρήνη, Κατσιαντώνης Νίκος, Κοσσενάκη Νταϊάννα.

Το θεάτρου φόρουμ είναι μια διαδικασία όπου το κοινό καλείται να ανέβει στη σκηνή και να προτείνει λύσεις παίρνοντας τη θέση των ηθοποιών. Στη συγκεκριμένη παράσταση συνδυάζεται με τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος ώστε να προκύψει ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για έφηβους που δεν αποσκοπεί στο να τους οδηγήσει να πάρουν τελεσίδικη θέση στα αμφιλεγόμενα ζητήματα που διαπραγματεύεται όσο στο να αναδείξει τις πολλές πλευρές με τις οποίες μπορεί να προσεγγιστεί ένα τέτοιο ζήτημα.
Η σύντομη παράσταση «Διαφυγές» παρουσιάζει τα προβλήματα και τα αδιέξοδα μιας 17χρονης μαθήτριας που καλείται να πάρει αποφάσεις κάτω από τη πίεση φίλων, συμμαθητών, γονιών κ.ά. όταν γίνεται γνωστό ότι ο φίλος της έχει μπλεξίματα με ουσίες. Το κοινό θα κληθεί να προτείνει στη νέα άλλους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων και των πιέσεων.

Η παράσταση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει (πριν και μετά) απευθύνεται σε νέους 15-22 χρονών, σε εκπαιδευτικούς και όσους δουλεύουν με νέους.
  • 12:00μ. – 1:20μ.μ.:
Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού: «Μύθε, μύθε είσαι εδώ;» - ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ταξιδεύοντας με συντροφιά μύθους και ιστορίες από την ελληνική μυθολογία, τα παιδιά, έρχονται σε επαφή με τους ήρωες και βιώνουν τις περιπέτειες και τα κατορθώματά τους. Με ερέθισμα του παιχνιδιού τους μύθους, ανακαλύπτουν τη σημασία τους στη σημερινή πραγματικότητα.
Εμψυχωτές – παιδαγωγοί θεάτρου:
Δήμητρα Νικολοπούλου, Εμψυχώτρια Θεατρικού παιχνιδιού - Απόφοιτη της 3/ετους Εργαστηρίου του Θεάτρου της Ημέρας, Εικαστικός- τελειόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Μιχαήλ Γιαννικάκης Ηθοποιός- Εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού- Απόφοιτος της 3/ετους Εργαστηρίου του Θεάτρου της Ημέρας,...
Όλγα Μουργελά: Ηθοποιός, Μαρία Αντωνίου

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου.



Παλαιό Ελαιουργείο - Παραλία Ελευσίνας
Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ.
Είσοδος ελεύθερη