Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Εργαστήριο

ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΒΡΕΦΗ
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Β΄ Κύκλος: Από το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013
Χώρος πολλαπλών λειτουργιών
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου (13:00-14:30, πρώτη συνάντηση μόνο για τους γονείς) και τις Κυριακές 17 & 24 Φεβρουαρίου και 3 & 10 Μαρτίου 2013 (ώρες: 10:30-12:00)
Παίζουμε στο επίπεδο των παιδιών, στο ύψος τους, ως συμπαίκτες, σε ένα παιχνίδι χωρίς νικητές και νικημένους, χωρίς ανταγωνισμό και επιθετικότητα.
Το αυθεντικό παιχνίδι, με έναν άμεσο, αυθόρμητο, μη-λεκτικό τρόπο, καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη, την επαφή με τον εαυτό, τους άλλους και το περιβάλλον, χτίζοντας σχέσεις βαθιάς εμπιστοσύνης, ασφάλειας και αποδοχής.
Μέσα από το αυθεντικό παιχνίδι, ενθαρρύνεται η σωματική και συναισθηματική έκφραση του παιδιού, ενώ σε επόμενο χρονικό στάδιο η ελεύθερη δημιουργική έκφραση συνδυάζεται με κινητικές, εικαστικές και συμβολικές δραστηριότητες. Όλο αυτό λειτουργεί για τους συμμετέχοντες ως μια εμπειρία αυτογνωσίας, διεύρυνσης της εικόνας του εαυτού, ενδυνάμωσης της εικόνας του σώματος, ενίσχυσης της νοητικής και συναισθηματικής νοημοσύνης.
Στον κύκλο των συναντήσεων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή και γνωριμία με το αυθεντικό παιχνίδι και τη φιλοσοφία του, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες μέσα από εικαστικές δραστηριότητες, κινητικούς αυτοσχεδιασμούς και ομαδικά και διαπροσωπικά παιχνίδια έκφρασης. Σε μία συνάντηση, οι ήχοι του βιολιού και του πιάνου θα εμπλουτίσουν την έκφραση της δημιουργίας, της κίνησης και της χαράς των παιδιών. Ο βιωματικός χαρακτήρας των συναντήσεων θα υποστηρίξει τους συμμετέχοντες στη διαδικασία μετάβασης της εμπειρίας τους σε πράξη. 

Ο κύκλος των πέντε συναντήσεων απευθύνεται σε ομάδες γονέων-βρεφών (10 μηνών - 2 ετών). Στους γονείς, που μέσα από τις δραστηριότητες θα κληθούν να «βγάλουν» από μέσα τους το παιδί που κρύβουν, θα δοθεί το υλικό (παιχνίδια, καλλιτεχνικά υλικά, τρόποι μη-λεκτικής έκφρασης) έτσι ώστε να έρθουν πιο κοντά στα παιδιά τους, μέσα από τη βαθύτερη κατανόηση και τη μεγαλύτερη αποδοχή των αμοιβαίων αναγκών τους.


Απευθύνεται σε: Γονείς με βρέφη (10 μηνών έως 2 ετών)

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη χορογράφο και καθηγήτρια χορούΜαρία Κολιοπούλου, τις ψυχολόγους και ψυχοθεραπεύτριες Αγγελική Καλαντζοπούλου και Βάνα Κολιοπούλου και τη μουσικό Σοφία Παπαδημητρίου.


Πηγή: sgt.gr