Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Εργαστήρι πολιτισμού Δημιουργικές ομάδες παιδιών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧH
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Στο Εργαστήρι Πολιτισμού, Αλκαμένους 11, καθημερινά 9.30-7.30, από το ίδιο το παιδί, τους γονείς ή τον εκπαιδευτικό ή και με ένα τηλεφώνημα τις ίδιες ώρες στο 210.88.46.590.


Πρόγραμμα εργαστηρίων


  • «Ταξιδευτές του Χρόνου», Δευτέρα 5-6 (τάξεις: Δ’, Ε’, Στ’)
Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, με χρήση κατασκευών,  ζωγραφικής και αφήγησης  με στόχο τη γνωριμία με πολιτισμούς διαφόρων χωρών. Το υλικό που θα συγκεντρώσουμε θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δικτύου, θα τυπωθεί σε βιβλιαράκι  και θα ενταχθεί στο “δίκτυο”, το εφημεροπεριοδικό μας.
Συντονισμός: ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ  Μαρία Φαφαλιού (κοινωνική ψυχολόγος), Ζωή Καρούστα (κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος), Χαρά Παρασκευοπούλου (κοινωνική ανθρωπολόγος)


  • «Γλωσσομαγειρέματα», Δευτέρα 6-7 (τάξεις: από Α’ έως Στ’)

Παιχνίδια με λέξεις και στίχους. Θα κάνουμε παρέα με λέξεις που αναπνέουν, χορεύουν, έχουν χρώμα, μυρωδιά και γεύση. Θα γνωρίσουμε παραμύθια που έχουν ρυθμό και θα δώσουμε χρώμα και σχήμα σε ποιήματα. Μπορούμε και να τα ζωντανέψουμε! Τέλος, θα ανακατέψουμε μαγικές λέξεις και θα μαγειρέψουμε δικές μας ολόφρεσκες συνταγές.
Συντονισμός: Ροδούλα Ασκαρίδου (εκπαιδευτικός)


  • «Δημιουργικό παιχνίδι στην οθόνη», Δευτέρα 5-6 μ.μ. (τάξεις: Γ’ έως Στ’)

Τα παιδιά, θα εξοικειωθούν με  προγράμματα και εκπαιδευτικά  παιχνίδια (Ramkind, PhotoFiltre, PowerPoint, StoryBook, Weaver, Deluce κ.ά.). Θα μάθουν να χειρίζονται σωστά και με ασφάλεια τον ηλεκτρονικό υπολογιστή διασκεδάζοντας. Θα καλλιεργήσουν την αντίληψή τους για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Θα ανακαλύψουν τον μαγικό καινούριο κόσμο της ψηφιακής πραγματικότητας και θα αποκτήσουν επαφή μαζί του αναπτύσσοντας  τις δεξιότητές τους.
Συντονισμός: Άρτεμις Τσάγκου (μαθήτρια λυκείου)


  • «Το πλοίο της φαντασίας», Τρίτη 5-6μ.μ (τάξεις: νήπιο, Α’, Β΄)

Η ομάδα αυτή θα ταξιδεύει με το πλοίο της φαντασίας σε όλο τον κόσμο. Το πλοίο είναι μαγικό και διασχίζει  θάλασσες, σταματάει σε λιμάνια αλλά σκαρφαλώνει και σε βουνά, περνάει από δάση και πόλεις και, μερικές φορές, πετάει στον ουρανό για να φτάσει στον ήλιο, στο φεγγάρι, στα σύννεφα και σε άλλους πλανήτες. Είναι ένα πλοίο μαγικό με σπουδαίο καπετάνιο,  ναύτες, ζώα, πουλιά και γιγάντια καλοκάγαθα τέρατα, με εξωτικά φυτά και δέντρα αλλά και με μικρά έντομα. Στα αμπάρια του κρύβει πολλούς θησαυρούς και σε κάθε σταθμό φορτώνει και ξεφορτώνει εμπορεύματα: χρυσό, μπαμπάκι, μετάξι, ρύζι και πολλά άλλα. Σε κάθε ταξίδι καπετάνιος είναι ένα από τα παιδιά της ομάδας. Βρίσκει τη διαδρομή και οδηγεί το πλοίο στον προορισμό του με σταθερό τιμόνι, καθαρό μάτι και ατρόμητη καρδιά. Βγάλτε εισιτήριο να μπαρκάρουμε!
Συντονισμός: Mυρσίνη Ζορμπά (πρόεδρος Δικτύου)


  • “Παίζω και μαθαίνω…αγγλικά!”,  Τρίτη 5-6μ.μ (τάξεις: νήπιο, Α’)

Μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική και από παιδικά βιβλία θα μάθουμε τις πρώτες μας αγγλικές λέξεις, τις πρώτες μας αγγλικές φράσεις και τα πρώτα μας αγγλικά ποιηματάκια. Αν θέλουμε, μπορούμε κιόλας να ταξιδέψουμε με τη φαντασία μας στην Αγγλία και να κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με τη χώρα και τους κατοίκους της.
Συντονισμός: Καλλιόπη Καρούση (μεταφράστρια)


  • «Χρώματα & Λέξεις» Τρίτη, 6.30-7.30 (τάξεις: Δ’, Ε’, Στ’)

Τα παιδιά μαζί με τους συντονιστές θα κουβεντιάσουν, και θα αποτυπώσουν τη σκέψη τους ζωγραφίζοντας κα γράφοντας. Ορισμένες από τις δράσεις θα βιντεοσκοπούνται ή θα παρουσιάζονται σε εκπομπές στο web radio του δικτύου.  Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου θα οργανώσουμε μια μεγάλη Έκθεση με τις δημιουργίες των παιδιών σε κλειστούς και ανοικτούς πολιτιστικούς χώρους! Η ομάδα περιλαμβάνει εικαστικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, παιχνίδι με χρώματα, κολλάζ, και ζωγραφική στη γειτονιά, καθώς  και συγγραφή κειμένων από τα ίδια τα παιδιά.
Συντονισμός: Σταμάτης Μίτσιος (φοιτητής της Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), Κωνσταντίνα Γεωργίου (διοργανώτρια πολιτιστικών εκδηλώσεων)


  • «Ιδεογράμματα, Λέξεις και Εικόνες», Τετάρτη 5-6 (τάξεις Δ’, Ε’, Στ΄)

Θα ταξιδέψουμε σε μια μακρινή χώρα όπου θα γνωρίσουμε μια γλώσσα πολύ διαφορετική από τη δική μας. Θα πάμε στο Μεσαίο Βασίλειο, όπως ονομάζουν οι Κινέζοι τη χώρα τους, όπου δεν υπάρχει αλφάβητος, μόνο εικόνες που λέγονται ιδεογράμματα και που απεικονίζουν το καθένα μια συλλαβή.  Θα μάθουμε να τα γνωρίζουμε να τα γράφουμε και να τα προφέρουμε.  Θα ακούσουμε παραμύθια, ιστορίες από την κινεζική μυθολογία και θα μάθουμε κινεζικά τραγούδια. θα γνωρίσουμε λίγο από τη χώρα, τη γεωγραφία της, την ιστορία της και θα εντυπωσιαστούμε με το πόσα πράγματα έχει προσφέρει αυτός ο αρχαίος πολιτισμός στον κόσμο μας.
Συντονισμός: Καλλιόπη Καρούση (μεταφράστρια)


  • «Βιβλιόπαιδα», Πέμπτη 5-6 (τάξεις: Β’ έως Δ’)

Η ομάδα δημιουργήθηκε με στόχο τη γνωριμία με την σύνθεση του βιβλίου. Πώς μια μικρή απλή ιστορία γίνεται ένας ολόκληρος κόσμος. Ελάτε στην παρέα μας να  συνθέσουμε όλοι μαζί ένα  δεκαεξασέλιδο βιβλίο, να γράψουμε το κείμενο, να το εικονογραφήσουμε και τέλος να το δέσουμε έτοιμο για εκτύπωση!
Συντονισμός: Σοφία Ζαραμπούκα (συγγραφέας, εικονογράφος)


  • «Ρουά Ματ με δύο κινήσεις», Παρασκευή 5-6 (τάξεις: Δ’ έως Α’ γυμν.)

Τα παιδιά θα μάθουν με ευχάριστο τρόπο ένα κλασικό και διάσημο επιτραπέζιο παιχνίδι σκάκι. Θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε τουρνουά που θα διοργανώσουμε εντός και εκτός Δικτύου!
Συντονισμός: Χρήστος Ζωρίδης (εκπαιδευτικός)


  • «Να σβήσουμε τα φώτα να δούμε σινεμά», Παρασκευή 6-7 (Για όλες τις ηλικίες)

Θα προβάλλονται επιλεγμένες ταινίες για παιδιά, cartoons και ταινίες με  ηθοποιούς. Θα ζήσουμε μαζί την απόλαυση και τη μαγεία του σινεμά. Θα συζητάμε τις ταινίες πριν ή/και μετά την προβολή.
Συντονισμός: Άννα Πυλαρινού (εκπαιδευτικός)


  • «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις», Σάββατο 11-12 (τάξεις: Δ’ έως Α’ γυμν.)

Η ομάδα θα πραγματοποιεί φωτογραφικές συναντήσεις, στη διάρκεια των οποίων τα παιδιά, μετά από μια σύντομη εισαγωγή στην έννοια και τις τεχνικές της φωτογραφίας, θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφήσουν με τις μηχανές που θα τους δώσει το Δίκτυο. Τα παιδιά θα φωτογραφήσουν τόσο στη διάρκεια φωτογραφικών περιπάτων  όσο και κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς τους  το περιβάλλον τους, καθώς και θέματα που θα τα βοηθήσουν να εξωτερικεύσουν σκέψεις και συναισθήματα με τη δύναμη της εικόνας. Οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν στο τέλος των συναντήσεων σε μια μεγάλη Έκθεση.
Συντονισμός: Αμαλία Ζωβοΐλη (marketing & επικοινωνία)


  • «Μικροί Οικολόγοι», Σάββατο 11-12 (τάξεις: Δ’ έως Α’ γυμν.)

Σκοπός της ομάδας είναι τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το φυσικό περιβάλλον και να ενημερωθούν ώστε να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στη φροντίδα και την προστασία του. Θα μιλήσουμε για την κλιματική αλλαγή που υφίσταται ο πλανήτης μας τα τελευταία χρόνια, θα ψάξουμε να βρούμε πράσινες γωνιές στην πόλη και τη γειτονιά μας και θα μάθουμε να φροντίζουμε φυτά σε γλαστρούλες για να κάνουμε μία πράσινη γωνιά στο Δίκτυο. Θα συζητήσουμε για τις μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς, την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Θα φτιάξουμε κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, θα ενημερωθούμε για το νερό, τις επιπτώσεις της ρύπανσης των υδάτων, τα υπό εξαφάνιση ζώα, τη βιοποικιλότητα, τη σπουδαιότητα της επικονίασης, τα βιολογικά προϊόντα και τα φυτοφάρμακα. Όπου είναι δυνατόν θα χρησιμοποιούμε τεχνολογικά μέσα (διαδραστικό πίνακα, διαδίκτυο, υπολογιστή για προβολή ταινίας, για διαδραστικά παιχνίδια που θα παίζουμε όλοι μαζί), βιβλία (για να διαβάζουμε παραμύθια με οικολογικό περιεχόμενο, για να αναζητούμε πληροφορίες σχετικά με το θέμα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον) και άλλα υλικά για πράγματα που θα φτιάχνουμε εμείς (ανακυκλώσιμα, γλάστρες με φυτά).
Συντονισμός: Ευαγγελία Καρζή (εκπαιδευτικός)

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Αλκαμένους 11β
Σταθμός Λαρίσης
104 39 Αθήνα
τηλ.2108846590

Πηγή : www.ddp.org.gr