Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Θέατρο

''ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΛΟΥΜ ΤΟΥ ΜΠΡΙΛΗ'' 
Θέατρο για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα

Ο Μπρίλης, το τολμηρό μικρό αστεράκι, γεννιέται σ’ έναν μακρινό γαλαξία. Του λείπει όμως η μία του αχτίδα. Αυτό δεν τον εμποδίζει να δραπετεύσει απ’ την ουράνια κούνια του και να βουτήξει στο άγνωστο. Σ’ αυτό το ταξίδι, που θα τον οδηγήσει ως το βυθό της θάλασσας, θα γνωρίσει φίλους ακριβούς που θα του προσφέρουν ό,τι πολυτιμότερο: ελπίδα για ζωή και μια καινούργια αχτίδα! Ο Μπρίλης επιστρέφει στο γαλαξία του πιο δυνατός από ποτέ κι έτοιμος για νέες περιπέτειες.


Για 11ο χρόνο το Θέατρο του Νέου Κόσμου συνεχίζει τη δράση του για θέατρο σε νοσοκομεία και ιδρύματα για παιδιά, ενώ η παράσταση θα παίζεται κάθε Κυριακή στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.


Αυτό το πρόγραμμα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που γίνεται από επαγγελματικό θέατρο ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια σε σταθερή και καθημερινή βάση. Η ιδέα είναι να προσφέρουν τη χαρά του θεάτρου σε παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα ή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκεί δηλαδή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ψυχαγωγία. Οι παραστάσεις δίνονται σε διαδρόμους ή σε δωμάτια ασθενών παιδιών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ακόμα κι αν χρειάζεται να παίξουν το έργο για ένα μόνο παιδί. Κάθε χρόνο δίνουν 150-160 παραστάσεις, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν.
Τα έργα γράφονται ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες και τους χώρους όπου δίνονται αυτές οι παραστάσεις. O εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός χαρακτήρας αυτών των παραστάσεων, που παράλληλα προσφέρουν ψυχολογική στήριξη στα παιδιά, είναι αναπόσπαστα δεμένος με το καλλιτεχνικό τους αποτέλεσμα. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου πιστεύουν στον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου, θέλουν να παρεμβαίνουν στην κοινωνία, και θεωρούν πως αυτή τους η δραστηριότητα το κάνει με τρόπο ουσιαστικό.

Οι παραγωγές αυτές είναι επαγγελματικές και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού οι ηθοποιοί επισκέπτονται αυτούς τους χώρους καθημερινά. Τα προηγούμενα χρόνια, με τη βοήθεια των θεατρικών επιχορηγήσεων από το ΥΠΠΟΤ αλλά και κάποιων ιδιωτικών χορηγιών, το πρόγραμμα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Τα δύο τελευταία χρόνια όμως, με την κατάργηση των επιχορηγήσεων και τη δυσκολία εύρεσης ιδιωτικών χορηγιών, φτάσανε στα όριά τους. Φέτος, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για όλους, είναι πολύ σημαντικό ότι η προσπάθειά τους υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο δίνει ανάσα ζωής στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.


Εκτός από τα νοσοκομεία, όπου παίζουν τις καθημερινές, η παράσταση παρουσιάζεται και κάθε Κυριακή στις 5 μ.μ. στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, όπου κοντά στους άλλους θεατές, σε συνεργασία με φορείς αλληλεγγύης από τον Νέο Κόσμο και άλλες περιοχές, δίνουν την ευκαιρία να δουν δωρεάν την παράσταση ομάδες παιδιών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, γκρουπ από παιδιά μεταναστών κλπ. Οι φορείς αλληλεγγύης μπορούν να επικοινωνούν με το Θέατρο του Νέου Κόσμου για κρατήσεις θέσεων.


Το συμβολικό εισιτήριο στις παραστάσεις της Κυριακής είναι ένας τρόπος να κρατήσουν στη ζωή αυτή τη δραστηριότητα, να ενισχυθεί η δράση τους σε νοσοκομεία και ιδρύματα τις υπόλοιπες μέρες. Και τα χρήματα των θεατών θα πιάσουν τόπο: Με κάθε εισιτήριο (5€) θα βοηθήσουν να δει την παράσταση κι ένα παιδί που βρίσκεται σε νοσοκομείο ή ίδρυμα ή ανήκει σε κάποια κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα.