Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2013-2014


Η Στέγη και φέτος τοποθετεί στο κέντρο του προγραμματισμού της την εκπαίδευση. Με δράσεις για όλες τις ηλικίες και τις εξειδικευμένες ανάγκες του κοινού, στη Στέγη συνδέεται άρρηκτα ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός με την εκπαιδευτική διάσταση της τέχνης. Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες και συντελεστές της κάθε παραγωγής, καθώς και με ειδικούς εκπαιδευτές, σχεδιάζει και υλοποιεί για το 2013-2014, συνολικά 37 εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, παιδιά και οικογένειες, εφήβους, ενήλικες, άτομα με αναπηρία, καθώς και άτομα άνω των 65.


 Πρόγραμμα για οικογένειες: γονείς με βρέφη και γονείς με παιδιά προσχολικής ηλικίας.
 Με βάση το αυθεντικό παιχνίδι και τη φιλοσοφία του, η Στέγη φέρνει για τρίτη χρονιά τους γονείς πιο κοντά στα παιδιά τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες μέσα από εικαστικές δραστηριότητες, κινητικούς αυτοσχεδιασμούς και ομαδικά, διαπροσωπικά παιχνίδια έκφρασης. Οι γονείς παίζουν με τα παιδιά στο ίδιο ύψος, ως συμπαίκτες, σε ένα παιχνίδι χωρίς νικητές και νικημένους, χωρίς ανταγωνισμό και επιθετικότητα.



Δραστηριότητες για παιδιά.
Τα παιδιά όλων των ηλικιών, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία ή για μεμονωμένους συμμετέχοντες, θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με όλα τα είδη της τέχνης και να ανακαλύψουν με παιγνιώδη τρόπο τις δεξιότητές τους. Με προγράμματα που σχεδιάζονται σε συνάρτηση με τις καλλιτεχνικές παραγωγές της Στέγης αλλά και με την πολύτιμη σύμπραξη καλλιτεχνών και εκπαιδευτών, τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, διασκεδάζουν και μαθαίνουν με τον πλέον βιωματικό τρόπο. Παρακολουθούν παραστάσεις και πρόβες, εικονογραφούν παραμύθια, συνδέουν ήχους με λέξεις, γίνονται μικροί γραφίστες σχεδιάζοντας τα δικά τους γράμματα. Γιατί η τέχνη, όπως και η εκπαίδευση, μπορεί να είναι διασκεδαστική. 



Η Στέγη των εφήβων: εφηβική σκηνή, φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου, εκπαιδευτικά προγράμματα.
Και φέτος, οι έφηβοι βρίσκουν τη φωνή τους στη Στέγη. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, η Στέγη έχει πετύχει να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα δυναμική εφηβική θεατρική σκηνή, με τη βοήθεια της ομάδας Grasshopper-Youth. 

Και αυτή τη χρονιά λοιπόν, η Στέγη ανανεώνει το ραντεβού της με τους εφήβους ανεβάζοντας, από τις 7 Νοεμβρίου 2013 και καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, «Το Τρένο» του Λένου Χρηστίδη σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. Για τη συγγραφή του κειμένου που ανατέθηκε στο Λένο Χρηστίδη συνεργάστηκαν και οι ίδιοι οι έφηβοι και, πιο συγκεκριμένα, η θεατρική ομάδα του 14ου Λυκείου Περιστερίου. Η εμπειρία της παράστασης συμπληρώνεται με το εκπαιδευτικό υλικό που παρέχεται προς επεξεργασία στην τάξη, καθώς και το βιωματικό εργαστήριο που υλοποιείται μετά την παράσταση. 
Με κεντρικό τίτλο «Έφηβοι-Πολίτες του κόσμου» διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Φεστιβάλ έχει πλέον καθιερωθεί στις συνειδήσεις των εφήβων, αλλά και των ενηλίκων, ως ο επίσημος θεσμός Εφηβικού Θεάτρου. 

Εκτός από το θέατρο, η Στέγη ενθαρρύνει τη σωματική έκφραση των εφήβων μέσω της κίνησης, φέρνοντας για δεύτερη χρονιά το χορό στα σχολεία, με το Dancing to Connect. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να ενισχύσει τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και τη συνεργασία των μαθητών.  Το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από την ομάδα Battery Dance Company της Νέας Υόρκης έχει φιλοξενηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως. 
Ο φιλόδοξος στόχος του προγράμματος αυτή τη φορά είναι να ενταχθούν μαθητές από σχολεία εκτός Αττικής. 
Έτσι, εκτός από πέντε νέα σχολεία από την Αθήνα, φέτος θα συμμετέχουν και πέντε σχολεία από την Πάτρα, τα οποία θα επιλεγούν σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα κορυφωθεί με δύο παραστάσεις όπου οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις χορογραφίες που έχουν προετοιμάσει, μία στο Θέατρο Απόλλων της Πάτρας και μία στη Στέγη. Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βήμα-βήμα στη σκηνή προσφέρεται τεχνική εκπαίδευση για σχολικές ομάδες εφήβων. Με την καθοδήγηση του έμπειρου τεχνικού προσωπικού της Στέγης, οι μαθητές εξερευνούν την αθέατη όψη της σκηνής και γνωρίζουν τα τελευταίας τεχνολογίας «συστατικά» μιας ζωντανής εκδήλωσης, κυρίως στους τομείς του θεάτρου, της μουσικής και του χορού. Πίσω από τη σκηνή, οι μαθητές θα μάθουν και θα κατανοήσουν τεχνικούς όρους διεθνούς ορολογίας, αλλά και τα βήματα εκείνα που οδηγούν στο τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή αυτό που απολαμβάνουμε όλοι εμείς ως θεατές μπροστά στη σκηνή. 
Με το πρωτότυπο εργαστήριo Zoom στο παρασκήνιο, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, οι έφηβοι, με μια φωτογραφική μηχανή και ένα δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι στο χέρι, μπαίνουν στα παρασκήνια της Στέγης για να κάνουν ρεπορτάζ. Παρακολουθούν τις πρόβες επιλεγμένων παραστάσεων ή την προετοιμασία μιας έκθεσης εικαστικών και, κατόπιν, αποτυπώνουν την εμπειρία τους ως φωτορεπόρτερ-δημοσιογράφοι. 
Στο τέλος, θα δημιουργήσουν ένα ειδικό τεύχος με φωτογραφίες, κείμενα και συνεντεύξεις. Την περίοδο 2013-14 η Στέγη διοργανώνει το Secret Gig, τρεις συναυλίες με έξι από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής: Last Drive, Baby Guru, Illegal Operation, Mechanimal, Τango with Lions και Κεφάλαιο 24. Σ
το πλαίσιο του Secret Gig, πραγματοποιείται διαγωνισμός από τον οποίο θα επιλεγούν τρεις εφηβικές μπάντες που θα μαθητεύσουν δίπλα στους επαγγελματίες μουσικούς και θα παίξουν support στις τρεις συναυλίες τους στη Στέγη. Μουσικοί από τα συγκροτήματα θα παρακολουθήσουν τέσσερις πρόβες του μαθητικού σχήματος και στη συνέχεια θα «μπουν» για μία μέρα μαζί στο στούντιο.

Επίσης, με παρτιτούρες του 20ού και του 21ου αιώνα, το ελληνικό σύνολο ARTéfacts ensemble αναλαμβάνει να εισαγάγει τους εφήβους στον αινιγματικό κόσμο της σύγχρονης μουσικής, στο εργαστήριο με τίτλο Παίξε σύγχρονη μουσική και δώσε τη δική σου συναυλία. 
Οι έφηβοι μαθαίνουν στην πράξη τα συστατικά μιας επιτυχημένης συναυλίας, μέσα από τη συνεργασία και τον ρόλο που διαδραματίζει το κάθε όργανο σε ένα ολοκληρωμένο μουσικό σύνολο. Ένα ακόμη μουσικό σύνολο, οι πρωτοπόροι Medea Electronique συνεργάζονται με τη Στέγη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση τριών διαδραστικών εργαστήριων ήχου, χορού και κινούμενης εικόνας για εφήβους. 
Εκεί οι έφηβοι κατανοούν την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων μορφών τέχνης και συνεργάζονται για την παραγωγή ενός σύνθετου καλλιτεχνικού προϊόντος, με έμφαση στα νέα μέσα και τεχνολογίες. 
Τέλος, με το εργαστήριο Ψηφιακές ιστορίες στον καμβά, οι έφηβοι, παίρνοντας ως βάση εικαστικά έργα, ιστορίες κόμικς και λογοτεχνικά κείμενα, εικονογραφούν μια ιστορία σε μεγάλη επιφάνεια, κατασκευάζοντας έτσι μια τοιχογραφία. Κατόπιν προσθέτουν την αφήγηση της ιστορίας ηχογραφημένη και η τοιχογραφία τους αποκτά και ήχο.

Πηγή : www.talcmag.gr και www.sgt.gr